facebook  twitter

ADP Zid potpisao inicijativu Housing Action day

20 mar 2020
45928 puta
Uoči naširoko rasprostranjenog Housing Action day, Igor Milošević je, ispred ADP Zid-a potpisao inicijativu asocijacije pod nazivom „Action alliance against displacement and rent madness, odnosno Udruženje za akciju protiv raseljavanja i ludila iznajmljivanja“. U toj inicijativi se traži usvajanje niza mjera, poput toga da - prazna, napuštena imanja postanu imanja za socijalno stanovanje, da se beskućništvo i nasilna deložacija privede kraju kao i da stanari socijalnih stanova dobiju prava u odlučivanju o budućnosti njihovih domova. Na sledećem linku možete pročitati tekst u originalu, a u nastavku teksta možete pročitati i prevedenu verziju.
 
Stanovanje za ljude umjesto za profit! 
 
Doživljavamo transformaciju životnog prostora u novi zlatni standard. Oni postaju ulaganja na berzi. Dok je u porastu novi, visokokvalitetni stambeni fond, količina socijalnog stanovanja stalno se smanjuje. Kvartovi i komšiluk se restruktuiraju radi dobiti. Naš omiljeni pab, naš vrtić i naš cijenjeni kiosk su ugroženi ili su već raseljeni. Naše najamnine su uvećane i veći procenat našeg prihoda trošimo na kiriju. Naše kuće su privatizovane, prodate i preprodane radi profita. Naši apartmani su renovirani i modernizovani, a kirije i dalje rastu. Naše rezidencije pretvaraju se u kancelarije, stanove za odmor ili čak ostaju slobodne kao investicije. Primamo obaveštenja o raskidu ugovora i protiv nas se vode tužbe. Nasilno smo iseljeni iz svojih stanova, istjerani iz naših kvartova i izbačeni na ulicu. Kao beskućnici primorani smo da živimo u sramotnim uslovima.
 
Više nećemo tolerisati nepravdu i nasilje. Mi ćemo se oduprijeti i stati ujedinjeni. 
 
Rasprodaja gradova u interesu nekolicine nije zakon prirode, već je posledica nekontrolisanog ekonomskog sistema i politike koja je izgubila kompas društvene odgovornosti. Zajedno to možemo promijeniti!
U poslednjih nekoliko godina, stotine hilada ljudi izašli su na ulice u ime fer politike rente i humane urbane politike. Poslednje od ovih okupljanja održano je 6. aprila 2018. godine tokom dana “Europe-wide day of action”. Ovaj stalni otpor, proizašao iz bezbrojnih inicijativa u mnogim gradovima, postigao je ono što je do skoro izgledalo nezamislivo: diskusija o ograničenjima zakupnine u zemlji i o eksproprijaciji imovine od ogromnih stambenih kompanija. U Frankfurtu na Majni, Osnabrucku i Berlinu zakupci su bili ovlašćeni da donose odluke o restrukturiranju opštinskih stambenih institucija. U Geri i Berlinu cijela naselja su rekomunisana. Pored toga, u mnogim gradovima se nalaze prazne kuće .
 
Kao udruženje stanarskih inicijativa i organizacija „Pravo na grad“, zahtijevamo:
1. Društveno odgovorne rente i suštinski različit zakon o iznajmljivanju. Bez profita od rente.
2. Kraj nasilnih deložacija i beskućništva. Housing First u dostojanstvenim stanovima i zakonski obavezujuće pravo na stanovanje!
3. Kraj praznim posjedima! Mi zahtijevamo da iznajmljivanje spekulativno slobodne imovine bude natjerano. Legalizujte njihovo zauzimanje! 
4. Istinsko demokratsko suodlučivanje i kolektivna prava stanara. Mi zahtijevamo riječ o budućnosti naših domova! 
5. Novi neprofitni status u stambenom sektoru, zaustavljanje zauzimanja zemljišta, socijalizacija vlasništva nad zemljom, komunalizacija velikih stambenih preduzeća. Životni prostor i zemlja nisu roba! 
6. Radikalna promjena kursa u politici i ekonomiji: za solidarni i ekološki urbani razvoj! Bez potvrđivanja našeg prava na stanovanje, ludilo iznajmljivanja neće prestati.
 
Traženje stanarine će prevladati nad socijalnom pravdom. Moramo nastaviti da bi povećavali pritisak! Pridružite nam se na Svetski dan akcije stanovanja 28.03.2020! 
 
Stojmo zajedno u znak protesta, otpora, solidarnosti i mogućnosti za alternative!
Stanovanje za ljude, ne za profite!